Alternativă pentru utilizatori de Windows XP

By | 13 aprilie 2014

Windows XP
După 13 ani de la lansare și după ce Microsoft a introdus și alte sisteme de operare, mulți se întreabă cine mai folosește Windows XP. Se pare că încă foarte mulți încă folosesc acest sistem de operare din cauza resurselor slabe la calculatoare. Mai mult te atât… este al doilea cel mai folosit sistem de operare din lume, după Windows 7, de către mai mult de 18% dintre utilizatorii de internet. În SUA, se află pe locul al treilea, fiind folosit de 15% dintre utilizatorii de internet.

După cum bine se știe Microsoft a încetat să mai facă update-uri la Windows XP din data de 8 aprilie 2014, cu această ocazie cred că a venit timpul pentru a cauta o alternativă pentru utilizatori de Windows XP și să încerci și ceva diferit fată de Windows XP, Vista, 7 sau 8, în primul rând pentru că rulând un sistem de operare mai puternic pe calculatoarele mai vechi poate apărea instabilitatea, reinstalarea repetată, lentoarea, și nu un ultimul rand ceia ce este mai important sunt grămezile de viruși care își fac de cap pe aceste sisteme de operare de la Microsoft, printre rândurile acestea te invit să iți deschizi mintea și să conștientizezi existența unor alternative, și chiar unele foarte bune care nu te vor pune să îți cumperi un calculator nou doar pentru că așa vor cei de la Microsoft.

De ceva vreme… cam de când se știe ce este un calculator și cu ce se mănâncă, sistemele de operare a celor de la Microsoft a început să domine calculatoarele cu diversele sale variante de Windows. Acest lucru nu se datorează faptului că aceste produse Microsoft sunt cele mai bune ci datorită unor înțelegeri între producătorul american și dezvoltatorii de soft sau fabricanții de pc-uri, laptop-uri sau tablete. Este adevărat și faptul că, cei din tabăra concurentă, în afară de Apple, nu au investit sume colosale de bani în publicitate precum a făcut Microsoft.

De ceva vreme, pe segmentul sistemelor de operare, Linux-ul a intrat puternic în joc. Chiar acum și în acest moment are loc o rapidă dezvoltare a Linux-ului. Să vă dau un exemplu cam cat de tare este Linux fată de Windows… până acum cele mai puternice servere sau pc-uri din lume rulau și încă rulează Linux nicicum Windows, însă acum Linux a intrat în forță străduinduse să se deschidă mult și spre utilizatori simpli. Se vorbește din ce în ce mai mult, despre sisteme de operare bazate pe Linux, ca alternativă superioară Windows-ului, și culmea este că deși e mai puternic decât Windows este gratuit. Linux-ul este open source și din aceste motive a fost și va rămâne gratuit.

În rândurile ce urmează vă voi prezenta câteva dintre sistemele de operare bazate pe Linux cunoscute mie destul de bine și avantajele folosiri Linux-ului. Sunt mult mai multe avantaje în folosirea Linux-ului dar eu o să vă prezint doar 13 care sunt utile pentru utilizatori simpli.

1. Este gratis, fără crack-uri.

2. 95% din aplicațiile pentru orice scop (media, internet, office, download, programare, web development) sunt gratis.

3. Nu sunt viruși. Linux este imun la viruși datorită update-urilor foarte dese.

4. Securitatea este mult mai bine implementată față de Windows.

5. Există implicit un super-administrator (root) care neapărat are o parolă spre deosebire de Windows, unde pot fi mai mulți și de obicei fără parole.

6. Funcționalitate dovedită în domeniul serverelor linux, nu se blochează niciodată.

7. Găsești ușor documentație pentru orice problemă, sunt foarte multe comunități în românia gata să te ajute.

8. Fiabilitate dovedită pe termen lung.

9. Există distribuții pentru toate tipurile de sisteme (desktop, laptop, server, mainframe, mobile) este adevărat ca CentOS de exemplu pus pe un laptop nu e cea mai buna alegere dar am văzut Ubuntu instalat cu toate driverele (inclusiv wireless) în 45 de minute.

10. 100% customizabil, are teme și efecte 3D (gratis) încă ne-egalate de programele similare pentru Windows.

11. Nu ai nevoie de drivere, îl instalezi și merge fără alte bătăi de cap.

12. Programele se actualizează direct din consola fără a umbla tu după actualizări.

13. Are un software center unde găsești orice program vrei fără a umbla pe net după programe.

Și acum să vedem și niște poze cu sistemele de operare bazate pe Linux care sunt o alternativă bună pentru utilizatori de Windows… și fără frică că linux nu vă va lăsa așa cu fundul pe gheată cum au făcut-o cei de la Microsoft. Dați clik pe imagini pentru a le mări.

Ubuntu
Ubuntu este cea mai bună alternativă la Windows, fiind sistemul de operare aflat pe locul 3 la nivel mondial, datorită faptului că este extrem de stabil, ușor de folosit, intuitiv, beneficiază de zeci de mii de aplicații gratuite, este cu mult mai rapid decât orice versiune de Windows, mult mai eficient cu resursele pc-ului; (rulează perfect atât pe configurațiile mai vechi cat și pe cele de ultimă generație), cu mult mai stabil și solid (nu se restartează, nu oferă ecrane albastre, nu trebuie reinstalat odată la 3 luni, nu necesită programe de întreținere sau antivirus), este gratuit și legal, nu există pericolul virușilor, poate fi “adaptat” și “customizat” după dorințele utilizatorilor, beneficiază de suportul comunității open source, este compatibil cu o gama extrem de diversă de componente hardweare, este deschis publicului.

Linux Mint
Linux Mint este bazat pe Ubuntu, fiind la fel de prietenos ca și acesta, alături de celelalte calități enumerate mai sus ale sistemului de operare Ubuntu, Linux Mint nu necesită pregătiri suplimentare după instalare. “Scos din cutie” poate fi rapid utilizat deoarece programele de bază sunt deja instalate. Remarcăm și diferență de design între cele două sisteme de operare. Linux Mint versiunea MATE are o interfață aproape identică cu cea de la Windows. Eu folosesc această distribuție și sunt super mulțumit de ceia ce îmi oferă.

OpenSUSE
OpenSuse aceleași calități demne de invidiat precum cele enunțate mai sus în cazul Ubuntu sau Linux Mint, doar că utilizatorului simplu îi este mai dificil să se acomodeze cu Yast, ceia ce mi-a fos și mie destul de greu să mă acomodez cu el. Este necesar să stăpânești o serie de cunoștințe mai complexe despre Linux. Eu până la urmă m-am acomodat cu el mai greu dar am reușit să înțeleg cu ce se mănâncă și acest sistem de operare într-un final, dar personal prefer după cum am zis și mai sus Linux Mint pentru că nu necesită prea multă atenție din partea utilizatorului.

Fedora
Fedora în general noutățile pe Linux apar pentru primă dată pe Fedora. Pentru folosirea acestui sistem de operare necesită ceva cunoștințe, dar este prietenos, solid și plin de calități. Fedora este o distribuție Linux bazată pe pachete RPM dezvoltată de comunitatea Proiectul Fedora și sponsorizată de Red Hat. Fedora își propune să includă cele mai noi programe libere și cu sursa deschisa. Inițial s-a numit Fedora Core, dar după unirea cu Fedora Extras, o dată cu lansarea versiunii 7, denumirea proiectului a fost schimbată în Fedora.

Iar în cazul unor probleme de utilizare puteți cere ajutor în comunitățile din românia în funcție de ce distribuție de Linux alegeți, veți primi răspunsuri și cu această ocazie o să vă faceți și prieteni noi descoperind împreună cu ei calitățile Linux-ului. Sunt și eu membru unora dintre comunități gata să vă ajut împreună cu colegi de pe forumuri.

Comunitatea Ubuntu România

Comunitatea Linux Mint România

0 0 Voturi
Evaluare Articol
Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și la prieteni tăi!
  • 2
    Shares
Abonare
Notifică despre
guest
0 Comentarii
Păreri în linie
Vezi toate comentariile