Ce este Network Marketing și cum funcționează

By | 5 aprilie 2018

Network Marketing

Salutare dragi cititori și vizitatori, astăzi am decis să abordez un subiect ceva mai serios și anume voi vorbi despre ce este Network Marketing și cum funcționează, sperând să fac cât de cât puțină lumină despre acest gen de business pentru că mulți oameni au înțeles greșit despre ce este vorba.

Poate că nu au înțeles greșit conceptul de Network Marketing, pur și simplu au dat peste companiile greșite, care activează sub aceste nume dar nu au nimic de a face cu acest domeniu și sunt doar niște simple sisteme piramidale în toată regula.

Oameni buni, sistemele piramidale sunt ilegale în Europa și în multe alte țări de pe alte continente. O companie serioasă care activează în Network Marketing trebuie sa aibă niște produse sau servicii reale așa că fiți cu ochi larg deschiși când decideți să încercați o asemenea oportunitate.

Dacă o să aveți răbdare suficientă să citiți acest articol până la sfârșit o să înțelegeți cum funcționează și o sa puteți face și singuri diferența dintre companiile serioase și cele fantomă să le zic așa.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au căutat echilibrul între BANI și TIMP. Cel mai des întâlnit mod de a acționa al oamenilor este să schimbe TIMPUL contra BANI, adică să caute o slujbă sau să devină liberi profesioniști în acest fel oameni ajungând să își vândă timpul pentru bani ceia ce este total greșit pentru că timpul este mult mai prețios decât pare iar ceia ce este mai trist este ca oameni sunt conștienți de asta și nu fac nimic în legătura cu asta.

Pornirea propriei afaceri

Studiile arată că peste 70% din oameni își doresc o afacere proprie. Vor să fie propriul său șef și să lucreze liniștiți să aibă siguranța zilei de mâine. Motivele pentru care nu demarează pe cont propriu sunt lipsa capitalului, a experienței, a timpului și riscurile mari la care se expun.

Există 3 tipuri de afaceri mari și late despre care vom vorbi:

 1. afacerile clasice
 2. afacerile de tip franciză
 3. afacerile tip ML (Network Marketing)

1. Afacerile clasice

La nivel mondial, 90% din afacerile clasice eșuează în primii 5 ani. Foarte rar se întâmplă ca o afacere proprie la un om de rând cu statut mediu economic să țină mai mult de 5 ani, iar cei care reușesc să treacă de 5 ani și sa aibă o afacere de succes o fac doar pentru că au avut resursele necesare sau proprietarul a avut deja experiență în domeniul care activează, bineînțeles se poate să fi avut parte și de suportul altor companii sau prieteni din domeniul respectiv.

Principalele motive sunt:

 • Investiții mari
 • Riscuri mari
 • Lipsa experienței în gestionarea afacerii
 • Lipsa experienței în gestionarea timpului

2. Afacerile de tip franciză

Privite cu mare scepticism la început, au devenit foarte populare în ultima perioadă. Ele reprezintă afaceri „la cheie” care aduc proprietarului o experiența și o marcă deja consacrate de-a lungul multor ani de vechime (Vodafone). Când cineva achiziționează o franciză, are deja un sistem care este dovedit că funcționează. Cel care oferă franciza se numește „francizor”, iar cel care o cumpără se numește „francizat”.

Caracteristicile avantajoase sunt:

 • Investiții de obicei mai mari decât în cazul afacerilor clasice
 • Riscuri mult mai mici de eșec
 • Există deja un sistem care oferă toată experiența necesară gestionării afacerii
 • Experiența în gestionarea eficientă a timpului

Principalele dezavantaje sunt:

 • Investițiile foarte mari
 • În marea majoritate a cazurilor poți fi doar „francizat” și nu poți deveni „francizor”, la rândul tău, pentru a dezvolta o rețea de care să te bucuri pentru câștiguri suplimentare.

Să vă dau un exemplu, dacă ai vrea să deschizi o franciză cu Vodafone ai avea nevoie de cel puțin jumătate de milion de dolari. Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, convinge-te singur, data viitoare când treci pe lânga un reprezentant Vodafone intră și întreabă de curiozitate cam cât te-ar costa să devii francizat la ei.

3. Afacerile de tip MLM (Network Marketing)

În eforturile oamenilor de a obține echilibrul perfect dintre TIMP și BANI, marea majoritate reușește doar să obțină mai mulți bani pentru timpul investit. Este bine cunoscut exemplul de om care are o carieră de succes (sau a unui om de afaceri prosper), dar care este atât de ocupat și stresat, încât nu mai are nici timpul și nici starea necesară pentru a se bucura de banii pe care îi face.

Afacerile de tip MLM (Network Marketing) reușesc să îmbine avantajele afacerilor clasice și ale francizelor și să elimine dezavantajele acestora.

După cum ziceam și la început că timpul este mult mai prețios decât pare, ei bine de ce? Pentru simplul fapt că vrei ceva mai mult de la viață, să îți vezi copii cum cresc, să nu mai pleci prin țări străine departe de familie și așa mai departe.

În realitate cum stă treaba știi? nu știi îți zic eu! Să o luăm de la început! Mergi la școală, mergi la liceu, la facultate și peste tot te învață o meserie, mai pe scurt te învață cum să îți vinzi timpul pentru bani indiferent de domeniul ales. Bine să zicem ca ajungi sa faci mulți bani… dar acum întrebarea mare este ai timp să te bucuri de ei sau de familia ta? asta dacă ai una pentru ca majoritatea oamenilor de succes care au făcut carieră ajung la 40-50 de ani și încă nu au o familie doar pentru simplul fapt că sau focusat pe carieră și nu au avut timpul necesar pentru a întemeia o familie. Ce faci cu bani în acest caz? Îi iei cu tine între 4 scânduri? Ce ai realizat în viață dacă nu ai o familie?

Acum hai să vorbim despre afacerea care îți poate da libertatea să te poți bucura de viață.

Principalele avantaje în Network Marketing sunt:

 • Investiții mici (licența, dreptul legal de a reprezenta compania)
 • Riscuri mici (nu ai nimic de pierdut)
 • Consultanță în gestionarea afacerii
 • O implicare mai mică de timp

Ce este MLM?

Această întrebare apare deseori ca urmare a faptului că noi avem o siglă, pe care o purtăm la întâlnirile noastre și în care se observă trei litere: „MLM”. Acestea provin de la inițialele denumirii în limba engleză a sistemului Multi-Level Marketing.

Marketing înseamnă, pur și simplu, să transferi un produs sau un serviciu de la producător sau furnizor la consumator.

Multi-Level se referă la sistemul de recompensare a persoanelor care determină mișcarea produsului sau a serviciului, deci de acordare a unor comisioane pentru munca efectuată.

Multi înseamnă mai mult decât unul. Level se referă la ceea ce s-ar putea numi „generație” într-o structură de operatori. S-ar mai traduce ca, „marketing pe mai multe generații / nivele”.

MULTI LEVEL MARKETING este una dintre cele mai rapide, dar în același timp și prost înțelese, metode de mișcare a produselor utilizate în zilele noastre.

Cu toate că mulți oameni au denumit-o „valul anilor `80 și `90”, crede-mă că va fi mai mult decât atât. La sfârşitul anilor 2020, datorită companiilor de tip Multi-Level Marketing anual se vor mișca produse și servicii mai mult de 500 MILIOANE DE DOLARI. Începând cu anul 2018 ne va aduce cu siguranță surprize și mai mari în acest domeniu!

Există trei metode de bază (5 în total) utilizate în marketing pentru mișcarea produselor de la producător la consumator:

 • VÂNZAREA CU AMĂNUNTUL – băcănia, farmacia, magazinele universale sunt câteva exemple de locuri în care un client poate cumpăra un produs de la un vânzător sau de pe raft.
 • VÂNZĂRILE DIRECTE – acestea includ serviciile esențiale omului cum ar fi- gaz, energie electrică, internet, televiziune, telefonie, asigurări, enciclopedii, etc. oferite direct către client de membru MLM prin metoda de social marketing.
 • MULTI-LEVEL MARKETING – transferarea unor produse de la furnizor către consumatori, prin intermediul unor distribuitori care sunt recompensați după volumul activităţii personale şi a structurii sale pe mai multe nivele.
 • Comanda prin poştă – în general este inclusă în categoria vânzărilor directe, cu toate că se poate organiza şi prin MLM.
 • Sistemul piramidal de vânzări – deseori confundat cu MLM. Adevărul este ca piramidele sunt ilegale. Una dintre cele mai importante raţiuni pentru care sunt ilegale este tocmai lipsa transferului unui produs sau lipsa totală a unui serviciu real sau produs real.

Deci… Hai să detaliem puțin mai mult.

Majoritatea obiecţiilor pe care le au oamenii în legătură cu intrarea lor în Multi-Level Marketing se datorează faptului că nu realizează deosebirile dintre MLM şi metodele de marketing prin vânzare directă. Această confuzie este explicabilă deoarece cele mai renumite companii MLM aparţin Asociaţiei de Vânzări Directe.

Există câteva trăsături care diferenţiază MLM de firmele care vând cu amănuntul sau care practică vânzarea directă. Una dintre cele mai semnificative este aceea ca, în MLM îţi conduci o afacere personală, cu ajutorul muncii partenerilor săi construind astfel un sistem de franciza. În vânzarea directă afacerea se desfăşoară NUMAI cu ajutorul muncii tale, fără să beneficiezi de sprijinul unor parteneri de afaceri.

Când conduci propria afacere poţi beneficia de anumite REDUCERI. Fiind într-o afacere personală, poţi cumpăra en-gros produsele sau seviciile de la firma pe care o reprezinţi, la preţ redus. Aceasta înseamnă că poţi să foloseşti aceste produse sau servicii pentru consumul propriu. Majoritatea oamenilor se implică în afacere la început tocmai din acest motiv (ca să cumpere en-gros), mulţi dintre ei devenind apoi clienți serioși care cumpără la preț avantajos dar în același timp fac și bani.

Din moment ce cumperi produsele EN-GROS, poţi să le REVINZI dacă doreşti, ca să obţii un PROFIT mai mare.

UN LUCRU IMPORTANT: sfatul meu este lasă vânzările să curgă de la sine catre clienti, ca un rezultat natural al construirii unei structuri. Cei care încearcă să-şi construiască structura prin intermediul vânzărilor eşuează în MLM. Construcția structuri trebuie să fie organică dacă vrei să ai succes!

Cuvântul „VÂNZARE” declanşează gânduri negre în mintea a 95% dintre oameni. În MLM nu trebuie să vinzi în sensul tradiţional al cuvântului. Totuşi, PRODUSELE SAU SERVICIILE TREBUIE SĂ SE MIŞTE, astfel nimeni, absolut nimeni, nu va fi plătit.

Când îţi construieşti o structură, îţi construieşti de fapt o reţea de franciză prin care se distribuie produsele și serviciile. A vinde în MLM înseamnă de fapt de A ÎMPAĂRŢI produsele și serviciile cu prietenii, vecinii şi rudele tale. Ca să-ţi construieşti o AFACERE PROFITABILĂ şi PLINĂ DE SUCCES, ai nevoie de o BALANŢĂ. Pe de o parte trebuie să sponsorizezi şi să instruieşti oameni în MLM, iar pe de alta parte îţi formezi o clientelă de bază, prin revânzarea produselor si a serviciilor la prieteni, vecini şi rude.

Nu încerca să vinzi singur la toată lumea prin programul tău. Aminteşte-ţi că principiul de bază în MLM este construirea unei structuri, în care o mulţime de distribuitori revând cite puţin. Aceasta este o metodă cu mult mai buna decât încercarea de a face totul de unul singur.

Acum să îți pun o întrebare. Vrei ca 1 persoană să lucreze la capacitate de 100% sau 100 de persoane să lucreze la capacitate de 1% pentru același rezultat? Acum sper că ai înțeles de ce trebuie să îți creezi o structura (sistem de franciză).

Un alt avantaj al sistemului MLM este faptul că nu trebuie investite sume mari de bani pentru reclamă. Reclama este făcută în mod exclusiv de la om la om, prin „reclamă verbală” denumita în engleza Social Marketing. Din acest motiv producătorii pot investi mai mulţi bani în dezvoltarea produsului sau seviciului oferit. Ca rezultat, ei au de obicei produse și servicii de o calitate superioară celor existente pe piața. În consecinţă, poţi ÎMPĂRŢI cu un prieten bucuria de a avea un produs sau un serviciu de o calitate net superioară celui pe care îl folosește deja.

Un alt lucru care diferenţiază MLM de vânzările directe este SPONSORIZAREA altor distribuitori. În vânzările directe şi chiar în unele companii MLM se mai numeşte RECRUTARE. Sponsorizarea şi recrutarea sunt în definitiv două noţiuni diferite. SPONSORIZEZI pe cineva, atunci când ÎL ÎNVEŢI să facă ce faci şi tu, adică să-şi construiască o AFACERE PROPRIE.

Există o mare diferenţă între a sponsoriza pe cineva într-o structură MLM şi între a recruta pe cineva doar ca să semneze cererea de aderare la o structură MLM. Când SPONSORIZEZI pe cineva, faci un LEGĂMÂNT cu persoana respectivă. Când nu doreşti să faci acest legământ, atunci îi faci un deserviciu acceptând doar sa semneze folosindu-te de ea doar pentru un câștig suplimentar și de scurtă durată.

Fii responsabil!

RESPONSABILITATEA sponsorului este de a învăţa oamenii (de a crea lideri) cum să comande produsele și serviciile, cum să ţină evidenţa lor şi a clienţilor, cum să înceapă afacerea, cum să își foloseasca timpul în mod util, cum să construiască şi să instruiască structura sa, etc.

SPONSORIZAREA este factorul principal care dezvoltă o afacere MLM. Pe măsură ce îţi creşte propria structură, te transformi într-o persoană de afacere INDEPENDENTĂ şi PLINĂ DE SUCCES. Astfel, devii PROPRIUL tău STAPÂN!

Un alt aspect al diferenţei dintre MLM şi vânzarea directă este LOCAŢIA AFACERII. În cadrul vânzărilor directe, lucrezi pentru o anumită firmă şi dacă decizi să părăseşti firma, mutându-te într-o altă localitate, trebuie să iei totul de la început, deoarece nu ai parteneri de afaceri.

În programele MLM te poţi muta oriunde, în altă parte a ţării, chiar și în altă țară, poţi sponsoriza alţi oameni din altă parte, fără să pierzi beneficiul realizat din volumul de muncă creat de grupul lăsat în urmă.

Programele MLM îţi creează posibilitatea de a face o grămadă de bani. Timpul necesar pentru a ajunge la succesul scontat diferă de la o firmă la alta, dar în mod sigur, acea grămadă de bani se face prin construirea unei structuri şi nu prin simpla vânzare de produse.

Repet! Câştigul cel mare nu se realizează din vânzarea produselor, ci prin construirea unei reţele de distribuitori.

Dacă cineva crede că sistemul MLM este ilegal, având o informaţie eronată, privind asemănarea cu sistemul piramidal, vei avea mari probleme cu sponsorizarea acelei persoane. În acest caz, trebuie să o informezi corect şi să o ajuţi să renunţe la atitudinea greşită pe care o are, crezând că MLM ar fi un sistem piramidal.

Sistemul piramidal se construieşte de la vârf spre bază şi numai cei care intră în sistem de la început pot fi aproape de vârf şi de câştigurile mari.

În triunghiul MLM, toată lumea începe de la baza arborelui şi are şansa de a-şi construi o mare structură (ca ramurile unui copac ca arborele genealogic). Unii chiar îşi pot construi o structură de multe ori mai mare decât a propriului său sponsor, dacă doresc și muncesc suficient de mult.

Obiectivul principal al activităţii de sponsorizare este să porţi o discuţie generală despre MLM cu prospectantul tău şi să-i explici, cu ajutorul celor 3 degete, diferenţele dintre vânzarea cu amănuntul, vânzarea directă şi Multi-Level Marketing. Numai după această discuţie poţi avea un start bun în sponsorizarea lui şi „îmbarcarea” în propriul vehicul MLM.

Aceasta este într-adevăr o MARE AFACERE!

Multi-Level Marketing oferă producătorilor o variantă comercială, legală pentru lansarea unui produs sau serviciu pe piaţă, fără a fi nevoiţi să investească  milioane de dolari în publicitate sau sa cedeze altora dreptul de distribuţie asupra produsului.

În MLM toată lumea avansează de la bază cu şanse egale!

Ce se întâmplă cu locul tău de munca acum? Câți ani ai? Cât de liber ești? Dacă credeai că o sa faci ceva pana la vârsta de 30 de ani si nu sa întâmplat ce aștepți? Să mai treacă și următori ani să primești pensia? Asta numești tu libertate? Când statul te va plăti suficient de puțin încât abia bani îți ajung să te întreții? Dacă ție bani nu îți ajung acum că ai 100% din bani de salariu crezi că o sa-ți ajungă pensia fiind doar un procent de 40% din salariul tău?

În Network Marketing lucrurile stau cu totul diferit. Lucrezi o dată și vei fi plătit mereu pentru munca depusă.

Nu înțelegi cum este posibil bănuiesc…

Pai o dată ce tu ai lucrat să zicem 2-3 ani să îți construiești această rețea de franciză care folosesc serviciile și produsele tu crezi că ei se vor opri din a construi acestă rețea o dată ce au înțeles despre ce este vorba? Sau după acești 2-3 ani când tu decizi că gata nu mai vrei să faci nimic, crezi că ei se vor opri din a plăti pentru aceste servicii? Imposibil! Lucrezi sau nu, ai bani sau nu… telefonul tot îl încarci, gazul și energia electrică tot le plătești pentru ca acestea sunt servicii esențiale omului fără de care nu poate trăi. Iar tu de fiecare dată când ei vor plăti pentru aceste servicii sau produse tu vei fi plătit un procent de pe întreaga ta organizație.

Acum spune-mi tu când se pot ei sau tu opri din a plăti aceste servicii? Când te vei putea opri tu din a face bani? Corect! Niciodată nu se va mai opri sursa de venit! Va fi ca o pensie doar că mult mai mare decât ai visat și dacă o faci la vârsta de 20 de ani ai timp să te bucuri de viata și să te ocupi de lucrurile cu adevărat importante pentru tine… FAMILIA!!!

Aveți întrebări? puneți-le în secțiunea de comentarii și o să vă lămurim împreună cu colegi mei.

0 0 Vot
Evaluare Articol
Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și la prieteni tăi!
 • 6
  Shares
Abonare
Notifică despre
guest
0 Comentarii
Păreri în linie
Vezi toate comentariile