Cum restaurezi BIOS-ul original Chromebook

By | 17 aprilie 2020

În acest articol despre Cum să restaurezi BIOS-ul și software-ul original Chromebook avem doua opțiuni. Trebuie să alegeți varianta care vi se potrivește cel mai bine și în funcție de situația în care vă aflați.

Cum restaurezi BIOS-ul original Chromebook

Varianta A

Dacă ați modificat Chromebook-ul foarte mult și ați instalat Windows pe Chromebook, de exemplu este posibil să fi înlocuit BIOS-ul său cu o opțiune terță parte. Iată cum puteți face toate modificările înapoi și să transformați Windows sau Linux PC înapoi într-un Chromebook.

Varianta B

Dacă nu ați modificat foarte mult Chromebookul, îl puteți reseta la setările din fabrică în mod normal. Următorul ghid este destinat celor care au instalat cu totul alt BIOS și sistem de operare.

Pasul 1: restabiliți BIOS-ul original al Chromebook-ului

Puteți restaura BIOS-ul folosind același script pe care l-ați folosit pentru a înlocui BIOS-ul în primul rând. Acest script, dacă vă amintiți din ghidul nostru, creează o copie de rezervă a BIOS-ului, făcând ușor restaurarea. Cu toate acestea, acest script trebuie să fie executat de pe un sistem Linux cu un shell complet Bash, astfel încât nu veți putea efectua acest pas din Windows.

În schimb, veți dori să porniți Chromebook-ul într-un mediu Linux. Vom folosi Ubuntu ca exemplu, dar și alte distribuții Linux ar trebui să funcționeze la fel de bine. Descărcați un Ubuntu ISO și utilitarul Rufus.

Lansați Rufus, selectați o unitate USB și alegeți „schema de partiție GPT pentru UEFI”, precum și „FAT32”. Faceți clic pe butonul din dreapta „Creați un disc de bootare folosind” și selectați Ubuntu ISO descărcat. Faceți clic pe „Start” când sunteți gata.

Rufus vă va întreba dacă doriți să copiați imaginea în modul ISO sau în modul DD. Puteți alege „modul imagine ISO” implicit și continua.

configurare rufus

NOTĂ: Dacă ați reinstalat șurubul de protecție împotriva scrierii BIOS al Chromebook-ului, va trebui să îl eliminați înainte de instalarea BIOS-ului original. Dacă nu ați instalat șurubul de protecție împotriva scrierii, puteți continua.

După ce ați terminat, conectați unitatea USB la Chromebook și reporniți. BIOS-ul ar trebui să pornească automat de la unitatea USB. Dacă nu, apăsați orice tastă la începutul procesului de pornire, selectați „Boot Manager” și selectați unitatea USB. Selectați „Încercați Ubuntu fără instalare” pentru a obține un desktop Ubuntu live.

Faceți clic pe pictograma Wi-Fi din colțul din dreapta sus al ecranului și conectați-vă la rețeaua Wi-Fi când ajungeți pe desktop. Aceasta va oferi accesului la internet pentru sistemul Linux, de care are nevoie pentru a descărca scriptul.

conectare ubuntu la wifi

Acum executați același script pe care l-ați rulat mai devreme. Deschideți o fereastră Terminal în Ubuntu și lipiți următoarea comandă, apăsând Enter după aceea.

cd ~; curl -L -O http://mrchromebox.tech/firmware-util.sh; sudo bash firmware-util.sh

Această comandă se schimbă în directorul de acasă, descarcă fișierul script http://mrchromebox.tech/firmware-util.sh și îl rulează cu privilegii root. Consultați site-ul web al dezvoltatorului pentru mai multe documentații despre modul în care funcționează scriptul.

Scriptul se va descărca și rula, prezentându-vă un meniu util.

Utilizați opțiunea „Restore Stock Firmware (full)”. Tastați „9” și apăsați „Enter” pentru a o rula.

Restore stock firmware chromebook

Răspundeți la întrebările scriptului, conectând unitatea USB care conține fișierul de rezervă BIOS și arătând scriptul către acesta. Scriptul va instala BIOS-ul de rezervă înapoi pe Chromebook.

Dacă ați pierdut copia de rezervă a firmware-ului BIOS original, scriptul poate încerca să descarce și să instaleze copii de pe Internet. Spuneți-ii scriptului că nu aveți un fișier de rezervă al firmware-ului atunci când cere. Descărcarea BIOS-ului original de pe Internet funcționează doar pentru dispozitivele care utilizează arhitecturile Haswell, Broadwell sau Baytrail în acest moment, conform documentației scriptului.

Ubuntu continuare instalare firmware

Procesul ar trebui să se finalizeze cu succes. Vi se va spune că trebuie să restaurați sistemul de operare Chrome folosind suportul de recuperare pentru sistemul de operare Chrome și apoi să rulați din nou acest script pentru a reseta indicatoarele de pornire de firmware.

Acum puteți închide Chromebook-ul.

ubuntu instalare firmware finalizata

Pasul 2: restaurare sistem de operare Chrome

Acum va trebui să creați sistemul de operare Chrome OS folosind suporturi de recuperare. Puteți face acest lucru pe orice computer – Windows, Mac, Linux sau Chromebook – cu browserul Chrome instalat. Mergeți către magazinul web Chrome și instalați aplicația Chromebook Recovery Utility pentru a începe.

Lansați aplicația și conectați o unitate USB. Această unitate USB va fi ștearsă ca parte a acestui proces. Puteți utiliza aceeași unitate USB pe care ați folosit-o pentru Ubuntu mai devreme, dacă doriți – Ubuntu va fi șters de pe ea, dar nu veți mai avea nevoie de Ubuntu pentru acest proces.

Găsiți modelul dvs. Chromebook în aplicația Chromebook Recovery Utility. Îl puteți alege din listă sau pur și simplu introduceți numele de cod.

Chromebook Recovery Utitlity

Dacă nu vă amintiți modelul dvs. de Chromebook, puteți porni Chromebook-ul și veți vedea numărul modelului afișat în partea de jos a ecranului de recuperare.

Chromebook ecran de recuperare

Accesați asistentul pentru recuperare Chromebook. Aplicația va șterge unitatea USB atașată după cum v-am zis și mai sus și va plasa suportul de recuperare Chrome OS pe ea. Dacă Chromebook-ul are un slot pentru card SD, puteți utiliza, de asemenea, acest utilitar pentru a plasa suportul de recuperare pe un card SD.

Chromebook utilitar de recuperare

Când instrumentul termină crearea suportului de recuperare, puteți scoate unitatea USB din computer și conectați-o la Chromebook.

Cu Chromebook-ul pornit, apăsați și mențineți apăsate tastele Esc+Refresh (tasta Refresh este locul în care ar fi tasta F3 pe o tastatură normală). Apăsați butonul de pornire în timp ce țineți aceste taste și apoi dați drumul butonului de pornire. Eliberați tastele Esc+Refresh când vedeți că apare un mesaj pe ecran.

Chromebook-ul se va lansa în modul de recuperare și veți vedea un mesaj care vă spune să introduceți o unitate de recuperare pentru a continua. Conectați unitatea USB pe care ați creat-o la Chromebook.

Chrome OS lipseste

Chromebook-ul va detecta automat suportul de recuperare și îl va utiliza pentru a restabili dispozitivul. Asigurați-vă că Chromebook-ul este conectat și permiteții să restaureze automat sistemul de operare.

Dacă Chromebook-ul nu detectează automat unitatea conectată și începe procesul de recuperare, s-ar putea să fie ceva în neregulă cu unitatea USB de recuperare. De asemenea, poate fi necesar să scoateți orice alte carduri SD, unități USB și dispozitive USB înainte de a începe procesul de recuperare. Asigurați-vă că aveți o singură unitate USB conectată la Chromebook pentru a evita confundarea sistemului.

Chromebook Recovery

După ce ați terminat, Chromebook-ul vă va solicita să scoateți suportul de recuperare. După care Chromebook-ul va reporni automat.

Apăsați Ctrl+D pentru a fi de acord să continuați în modul dezvoltator atunci când vedeți avertizarea „Verificarea sistemului de operare este oprită”. Nu doriți să reactivați încă verificarea sistemului de operare!

Chromebook verificarea sistemului de operare este oprita

Porniți în sistemul de operare Chrome, unde veți vedea expertul de instalare Chrome OS. Conectați-vă și configurați-vă Chrome OS în mod normal.

Chrome OS instalare

Pasul 3: restabilre Firmware Boot Flags

Așa cum scriptul menționat anterior, va trebui să resetați indicatoarele de pornire a firmware-ului la setările lor implicite.

Din Chrome OS, apăsați Ctrl+Alt+T pentru a deschide o fereastră a terminalului. Tastați shell și apăsați Enter pentru a accesa un shell complet.

Lipiți următoarea comandă și apăsați Enter pentru a descărca și rula scriptul de firmware ultima dată:

cd ~; curl -L -O http://mrchromebox.tech/firmware-util.sh; sudo bash firmware-util.sh

Când apare interfața de script, alegeți opțiunea „Set Boot Options (GBB Flags)” tastând „4” și apăsând Enter.

Chromebook interfata script

Spuneți scriptului pe care doriți să „Reset to factory default” tastând „5” și apăsând Enter.

Chromebook Resetare la setarile din fabrica

Pasul 4: Dezactivați modul dezvoltator

În acest moment, puteți sau nu doriți să dezactivați modul dezvoltator. Rămâne la alegerea voastră dacă o faceți sau nu.

Modul dezvoltator este un mod special care vă permite să modificați software-ul de sistem al Chromebook-ului. Este un alt mod de a spune că funcția „verificare de sistem” este dezactivată, ceea ce vă permite să modificați sistemul de operare. În timp ce modul dezvoltator este activat, trebuie să apăsați Ctrl+D pentru a porni Chromebook-ul de fiecare dată când pornește.

Dacă nu doriți să vă încurcați cu software-ul Chromebook, veți dori să dezactivați Modul dezvoltator. Dacă intenționați să instalați Linux pe Chromebook folosind ceva de genul Crouton, veți dori să lăsați modul dezvoltator activat.

Dacă doriți să dezactivați modul dezvoltator, reporniți Chromebook-ul și apăsați bara de spațiu atunci când apare ecranul „Verificare de sistem dacă este dezactivat”.

Apăsați tasta „Enter” pentru a confirma că doriți să dezactivați modul dezvoltator atunci când cere Chromebook-ul.

Chromebook-ul vă va șterge unitățile interne și va reactiva verificarea sistemului de operare, ceea ce vă împiedică (sau malware) să modificați partiția de sistem și fișierele sistemului de operare. De asemenea, nu va mai trebui să apăsați Ctrl+D de fiecare dată când porniți.

Va trebui să vă conectați în sistemul de operare Chrome după ce faceți acest lucru, deoarece dezactivarea modului dezvoltator șterge spațiul de stocare intern.

Chromebook Verificare OS

Pasul 5: reinstalați șurubul de protecție pentru scriere BIOS

S-ar putea să doriți să reactivați și protecția de scriere BIOS. Aceasta nu necesită să dezactivați modul dezvoltator. De fapt, puteți instala orice doriți la BIOS-ul dvs. și apoi reinstalați șurubul pentru a vă proteja BIOS-ul de alte modificări făra voia voastră.

Dacă ați aprins interfața cu BIOS-ul original, puteți reinstala șurubul pentru a proteja BIOS-ul original de modificări. Chromebook-ul va reveni la aceeași stare în care a fost când l-ați cumpărat, rulând BIOS-ul original și protejându-l de modificări.

Faceți același lucru pe care l-ați făcut atunci când ați scos șurubul. În primul rând, închideți Chromebook-ul nu îl lăsați doar pe sleep, ci închideți-l complet. Întoarceți Chromebook-ul și deșurubați partea de jos.

Localizați orificiul de șurub pe care l-ați deșurubat anterior șurubul de protecție împotriva scrierii BIOS. Luați exact șurubul pe care l-ați deșurubat mai devreme și înșurubați-l înapoi în gaură.

Chromebook instalare surub protectie BIOS

După ce ați pus înapoi șurubul, puneți înapoi capacul la Chromebook și porniți. BIOS-ul va fi protejat de scriere și veți utiliza un sistem de operare Chrome OS. Chromebook-ul va fi în aceeași stare în care a fost achiziționat.

Cam atât despre cum restaurezi BIOS-ul original Chromebook, sper că v-am fost de ajutor și că totul a mers ca pe roate fără alte probleme.

Acestea fiind spuse vreau să vă aduc din nou la cunoștință ca de fiecare dată că această operațiune o veți face pe propria răspundere și nimeni de pe acest site nu va putea fi tras la răspundere pentru eventuale defecțiuni apărute în timpul procesului de restaurare a BIOS-ului original pe un Chromebook.

0 0 Vot
Evaluare Articol
Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și la prieteni tăi!
  • 1
    Share
Abonare
Notifică despre
guest
0 Comentarii
Păreri în linie
Vezi toate comentariile