Cum să resetezi la setările din fabrică un Chromebook

By | 16 aprilie 2020

După multitudinea de experimente făcute pe un Chromebook din dorința de a învata cât mai multe vine și momentul în care trebuie să știi cum să resetezi la setările din fabrică un Chromebook.

Cum să resetezi la setările din fabrică un Chromebook

Chromebookurile sincronizează local anumite date, astfel încât veți dori să ștergeți aceste date personale atunci când vindeți sau treceți pe Chromebook. De asemenea, puteți reinstala Chrome OS-ul în special dacă ați fost încurcat în modul dezvoltator.

Dacă efectuați o resetare din fabrică, veți șterge toate datele locale stocate pe Chromebook – de exemplu, fișierele stocate în folderul Descărcări. Majoritatea datelor de pe Chromebook se sincronizează online, astfel încât să le puteți recupera înapoi conectându-vă cu contul Google.

NOTĂ: Dacă ați modificat foarte mult Chromebook-ul cum ar fi dacă ați instalat Windows pe el va trebui să faceți un pic de lucru suplimentar pentru a-l reseta, deci consultați acest ghid.

Rulați Powerwash pentru a șterge datele Chromebook-ului

Funcția Powerwash șterge toate datele personale de pe Chromebook. Când porniți Chromebook-ul, veți vedea primul ecran de configurare unde trebuie să configurați totul din nou conectându-vă la Wi-Fi și conectându-vă la un cont Google. Utilizați Powerwash când ați terminat cu Chromebook-ul și doriți să îl vindeți sau să îl oferiți altcuiva.

Datele utilizatorilor stocate pe Chromebook sunt criptate, astfel încât oamenii nu vor mai putea recupera fișierele șterse din Chromebook ulterior.

Pentru a rula Powerwash, conectați-vă la Chromebook și deschideți ecranul cu setările Chrome. Efectuați o căutare aici pentru Powerwash sau faceți clic pe Afișați setări avansate și derulați în jos în partea de jos a paginii de setări. Faceți clic pe butonul Powerwash și faceți clic pe Restart. Chromebook-ul va reporni, va șterge toate datele sale de utilizator și vă va prezenta ecranul de configurare pentru prima dată.

Chromebook browser

Dezactivați modul dezvoltator pentru a reinstala sistemul de operare Chrome

Dacă ați activat modul dezvoltator și ați modificat software-ul Chromebook poate că ați instalat Linux alături de sistemul de operare Chrome. Puteți dezactiva modul dezvoltator pentru a vă șterge toate personalizările. Când dezactivați modul dezvoltator, Chromebook-ul va șterge toate datele utilizatorului și va reseta toate fișierele de sistem la starea lor implicită.

Reporniți Chromebook-ul și veți vedea mesajul standard „Verificarea sistemului de operare este dezactivat”. În loc să apăsați Ctrl+D pentru a omite acest avertisment, apăsați butonul Space pentru a reactiva verificarea sistemului de operare și dezactivați modul dezvoltator. Veți termina cu un Chromebook asemănător și orice modificări aduse sistemului de operare vor fi dispărute. Dacă doriți din nou să vă confundați cu fișierele sistemului de operare la nivel scăzut, va trebui să reabilitați modul dezvoltator.

Chromebook verificare sistem de operare

Creați suport de recuperare pentru a reinstala sistemul de operare Chrome

Este posibil să vedeți un mesaj „Sistemul de operare Chrome lipsește sau este deteriorat” dacă Chromebook-ul nu poate fi pornit. Va trebui să creați suport de recuperare de pe un alt computer Windows, Mac OS X, Linux sau Chrome OS, astfel încât să puteți reinstala Chrome OS.

Instalați aplicația Chromebook Recovery Utility din Chrome Web Store. Lansați-l și utilizați-l pentru a crea suport de recuperare cu o unitate USB sau un card SD. Unitatea USB sau cardul SD trebuie să fie de 4 GB sau mai mare.

Chromebook Recovery Utility

Porniți Chromebook-ul. Când vedeți mesajul „Sistemul de operare Chrome lipsește sau este deteriorat”, introduceți suportul de recuperare și Chromebooul va începe să reinstaleze sistemul de operare Chrome.

Chromebook sistemul de operare lipseste

Forțează Boot în modul de recuperare

Dacă doriți să reinstalați Chrome OS și nu vedeți pe ecran mesajul „Sistemul Chrome lipsește sau este deteriorat”, puteți forța Chromebook-ul să pornească în modul de recuperare.

În primul rând, opriți Chromebook-ul. Apoi, apăsați Esc+Refresh pe tastatură și țineți apăsat butonul de pornire. (Tasta de refresh se află acolo unde ar fi F3 pe o tastatură tipică a computerului.) Chromebook-ul va porni direct în modul de recuperare.

Metoda Esc+Refresh este pentru Chromebook-uri mai noi. Chromebook-urile și Chromebox-urile mai vechi au de fapt butoane de recuperare fizică. Va trebui să apăsați și să mențineți apăsat butonul, apoi să porniți Chromebook-ul în timp ce țineți butonul apăsat. Google oferă o galerie de imagini care arată locația butonului pe diferite modele Chromebook.

chromebook buton de force recovery

Efectuați un Hard Reset

Dacă Chromebook-ul nu se pornește deloc, poate fi necesar să efectuați un Hard Reset. Puteți face acest lucru apăsând Refresh+Power pe Chromebook-urile moderne. Pe Chromebox, va trebui să deconectați și să reconectați cablul de alimentare.

Pe Chromebook-urile mai vechi, este posibil să fie nevoie să scoateți bateria și să o reinstalați sau să utilizați un buton special de resetare. Google are o galerie de imagini care arată unde se află butonul pe diferite Chromebookuri.

Puteți observa o viteza mai mare de răspuns după instalarea Chrome OS. Datele și aplicațiile vor fi sincronizate atunci când vă conectați din nou cu același cont Google. Funcționează la fel ca să vă conectați la contul dvs. Google pe un nou Chromebook.

(În momentul scrierii, utilitarul Chromebook Recovery Utility menționată aici nu a fost înca lansată oficial. Am inclus-o deoarece dezvoltatorii Chrome OS au indicat că va fi lansată în curând oficial și va înlocui instrumentele de recuperare vechi.)

Ca o notă în pus țin să vă aduc din nou la cunoștință că această operațiune o veți face pe propria răspundere și nimeni de pe acest site nu va putea fi tras la răspundere pentru eventuale defecțiuni apărute în timpul procesului de resetare la setările din fabrică a unui Chromebook.

Poate te interesează și Instalare Windows pe un Chromebook

0 0 Vot
Evaluare Articol
Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și la prieteni tăi!
  • 1
    Share
Abonare
Notifică despre
guest
0 Comentarii
Păreri în linie
Vezi toate comentariile