De unde poți descărca Linux și ce este el

By | 17 aprilie 2014

Linux

De unde poți descărca Linux și ce este el, referitor la un articol ce l-am postat acum câteva zile Alternativă pentru utilizatori de Windows XP am fost întrebat pa facebook de către o fată, și anume Daniiela Juravle… citez:

și dacă vreau să instalez spre exemplu Linux, cum fac ‘rost’ de el?

Pot să vă zic că această fata mi-a dat ideea de a scrie aceste rânduri și doresc să îi mulțumesc pentru că mi-a deschis puțin ochi către utilizatori care sunt la început și poate că abia au auzit de Linux. Eu acum o să va prezint câteva distribuții ce sunt bazate pe Linux și anume Ubuntu și Linux Mint sisteme de operare care sunt cele mai cunoscute și mai stabile la ora actuală, Ubuntu fiind chiar pe locul 3 la nivel mondial.

Deci la modul general Ce este Linux?
Linux este un sistem de operare care a fost iniţial creat ca un hobby de către un tânăr student, Linus Torvalds, la Universitatea din Helsinki, în Finlanda. Linus a avut un interes în Minix, un mic sistem de operare derivat din UNIX, şi a decis să dezvolte un sistem care sa depăşească standardele Minix. Şi-a început activitatea sa în 1991, când a lansat versiunea 0.02 și a lucrat în mod constant până în 1994, când versiunea 1.0 a kernel-ului Linux a fost lansata. Kernelul dezvoltat de Linus este inima tuturor sistemelor Linux, fiind dezvoltat și distribuit sub GNU General Public License, iar codul său sursă este disponibil gratuit pentru oricine. Află mai multe de aici.

Ubuntu

Și începem să dezbatem puțin Ubuntu:
Ubuntu este un sistem de operare bazat pe Linux pentru computerele personale, servere și netbook-uri. Ubuntu este o rudă foarte apropiată a sistemului de operare Debian GNU/Linux, Ubuntu este ușor de instalat și folosit, des actualizat și neîngrădit de restricții legale. Ubuntu este sponsorizat de Canonical Ltd., o companie privată fondată de antreprenorul sud-african Mark Shuttleworth. Poți citi mai multe despre Ubuntu aici.

Poate fi descărcat de pe pagina oficială: http://www.ubuntu.com/download/desktop

Recomand să descărcați versiunile LTS fiind cele mai stabile și cu suport pe termen lung, ubuntu lansează o nouă versiune o dată la 6 luni iar versiunile LTS sunt lansate o dată la 2 ani. Ultima versiune LTS acum este Ubuntu 12.04 și poate fi descărcată accesând link-ul de mai sus.

Linux Mint

Acum să dezbatem și pe Linux Mint:
Linux Mint este o distribuție Linux pentru calculatoare personale bazată pe Ubuntu și compatibilă cu Debian. Deși nucleul Linux Mint este în mare parte bazat pe Ubuntu, designul spațiului de lucru și al interfeței cu utilizatorul sunt considerabil diferite. Aceste diferențe includ o temă distinctă, un meniu propriu Linux Mint și uneltele MintTools, o colecție de programe de sistem proiectate pentru a face administrarea sistemului mai ușoară pentru utilizatorii finali. Poți citi mai multe despre Linux Mint aici.

Poate fi descărcat de pe pagina oficială: http://www.linuxmint.com/oldreleases.php

Și în acest caz recomand la fel ca pentru Ubuntu să descărcați versiunile LTS fiind cele mai stabile și cu suport pe termen lung, Linux Mint lansează o nouă versiune o dată la 6 luni iar versiunile LTS sunt lansate o dată la 2 ani. Ultima versiune LTS acum este Linux Mint 13 Maya și poate fi descărcată accesând link-ul de mai sus.

Eu sincer va recomand cu mare căldură Linux Mint și anume versiunea MATE pentru că acest sistem de operare nu necesită prea mare atenție din partea utilizatorului și este foarte asemănător cu Windows la interfață. Petru cei ce au calculatoarele mult prea slăbuțe și nu reușesc să ducă acest sistem de operare le recomand Lubuntu fiind cel mai ușor sistem de operare la ora actuală, Windows este minciună pe lângă stabilitatea și viteza sa.

Vă reamintesc și acum că pentru orice problemă întâmpinată în utilizarea acestor sisteme de operare puteți cere ajutor pe forumurile comunităților oficiale din românia ale acestor sisteme de operare. Vă recomand să citiți regulamentul forumurilor înainte de a posta, sistemele de operare bazate pe Linux beneficiază de comunități ce sunt extrem de mari și din acest motiv se dorește menținerea curățeniei pe forumuri.

Comunitatea Ubuntu România: www.ubuntu.ro

Comunitatea Linux Mint România: www.linuxmint.ro

Pentru a vă putea ajuta și mai mult de atât în perioada din 15 august până în 5 septembrie voi fi în România și instalez, ofer cursuri celor ce au dificultate în utilizarea sistemelor de operare bazate pe linux, Voi încerca să acopăr tot județul Suceava în speranța de a oferi utilizatorilor o experiență plăcută. Aceste cursuri sunt oferite gratuit și transportul rămâne de valutat în bază la câtă motorină voi consuma până la locul respectiv, dacă nu este prea departe va fi suportat de mine de exemplu în Rădăuți, Burla, Volovăț, Marginea, Bădeuți, Iaslovăț și acum nu mai îmi vin în minte atele dar în general cele de lângă Rădăuți. Cine se gândește și la mine și dă o bere… nu mă supăr. Dacă ești din Județul Suceava și vrei să te ajut să înțelegi Linux-ul trimite-mi un mesaj pe facebook de pe profilul tău și te voi adaugă la lista mea. Voi lua în considerare numai mesajele de pe facebook pentru această dată fiind o chestiune de siguranță în primul rând și în al doilea rând pot să îmi dau seama cu ce fel de persoane am de a face.

Voi încerca să mulțumesc pe toată lumea dar trebuie să înțelegeți că cererile sunt mari și nu sunt sigur 100% că mă voi încadra în 3 săptămâni să ajung la toată lumea dar vă promit că mă voi strădui. Chiar dacă mă chemați numai o singură persoană… vă puteți chema și prieteni care credeți că sunt interesați să asiste la acest mic curs. Ca bonus toată lumea ce nu poate descărca de pe net sistemele de operare din diferite motive va avea de la mine câte un CD cu Linux Mint și Ubuntu, costul acestuia fiind atât cat costă un CD gol pentru a putea cumpără altele, că dacă scot numai eu bani din buzunar voi da faliment 🙂

Oricine dorește să se alăture mie în ai ajuta pe cei începători în ale Linux-ului este binevenit, nu de alta dar eu nu prea am papagalul bun și o să am nevoie de ajutor când o să țin cursuri în școli.

0 0 Vot
Evaluare Articol
Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și la prieteni tăi!
  • 2
    Shares
Abonare
Notifică despre
guest
0 Comentarii
Păreri în linie
Vezi toate comentariile