Noi cei ce ne-am nascut in anii 70-90

By | 22 martie 2021

Noi cei ce ne-am nascut in anii 70-90

Noi cei ce ne-am nascut in anii 70-90

Jocurile copilăriei

Suntem ultima generaţie care a jucat “Ascunselea” , “Castel”, “Raţele şi vânătorii”, “Ţară, ţară! Vrem ostaşi”, “Prinsea”,”Sticluţa cu otravă”, “Pac Pac”, “Hoţii şi vardiştii”. Am fost ultimii care au strigat “Un doi trei la perete stai”, ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care am facut petreceri video (închiriam un video şi stateam să ne uităm la filme 2 zile închişi în casa), primii care am vazut desene animate color, primii care am renunţat la casetele audio şi le-am înlocuit cu CD-uri.

Vestimentație

Noi am purtat JJ, pantaloni evazaţi, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee, Fila, Fubu sau Puma era deja lider de gaşcă. Noi am dat examene de Capacitate, nu am dat teste grile la admitere.

La grădiniţă am învăţat poezii în româneşte, nu în engleză. Şi am cântat “MULŢI ANI TRĂIASCĂ” nu “HAPPY BIRTHDAY” la aniversări. Am sorbit din ochi “Pasiuni” mai ales “Sunset” , chiar si “Dallas” .. şi cine zice că nu s-a uitat ori minte ori nu avea încă televizor.

Reclamele de pe posturile străine ne înnebuneau, şi abia aşteptam să vină şi la noi guma Turbo, sau puştile alea absolut superbe cu apă. Între timp, ne consolam cu Tango cu vanilie şi ciocolată şi clasicele bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate în cap ne provocau pneumonii. Şi uite un motiv bun să nu mergem la şcoală.

Muzica noastră

Noi am ascultat Metallica, Ace of Base, DJ Bobo, Michael Jackson, Backstreet Boys şi Take That, şi încă nu auzisem de manele, singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu ştia paşii, dar toţi dansam!

Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atât de Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Abba şi de Queen, cât şi de noile nume gen: 50 Cent şi Britney Spears.

Am citit “Licurici”, “Pif”, “Cireşarii”, şi am băut “Cico” şi “Zmeurată” si ni s-a părut ceva extraordinar când au aparut primele sucuri “de la TEC ” fără să ne fie teamă că “au prea multe E-uri”, iar la şcoală beam toată clasa dintr-o sticlă de suc fără teamă de viruşi.

Noi am baut prima Coca-Cola la sticlă şi am descoperit internetul.

Noi nu ne dădeam beep-uri, ne fluieram să ieşim afară. Noi nu aveam dolby surround system, tăceam toţi ca să auzim acţiunea filmului. Nu aveam Nintendo sau PlayStation ci jocuri tetris de care ne plictiseam la o lună după ce le cumparam şi le uitam pe dulap, pline de praf.

Abia aşteptam la chefuri sa jucăm “Fântâniţa”, “Flori, fete sau băieţi”, “Adevăr sau Provocare”, sau orice ne dadeă un pretext să “pupăm pe gură” pe cine “iubeam”.

Noi suntem cei care încă au mai “cerut prietenia”, care încă roşeam la cuvântul “sex”, care dădeam cu banul care să intre în farmacie să cumpere prezervative, pe care apoi să le umplem cu apă şi să le aruncăm în capul colegilor. Am completat mii de oracole, sperând ca persoana iubită va citi acolo unde scrie “De cine iţi place?” că ne place de el/ea.

Supraviețuitori

Este uimitor că încă mai suntem în viaţă, pentru că noi am mers cu bicicleta fără cască, genunchiere şi cotiere. Nu am avut scaune speciale în maşini. Nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cădeau din greşeala pe jos. Nu am avut pastile cu capac special sa nu fie desfăcute de copii. Nu ne-am spălat pe mâini după ce ne-am jucat cu toţi câinii şi toate pisicile din cartier.

Nu am ţinut cont de câte lipide şi glucide mâncam, părinţii noştri nu au “child proof the house”, ne-au trimis să cumpărăm bere şi vin de la alimentară, şi câte un pachet de ţigări de la tutungerie.

Veterani

Noi am fost martorii a trei schimbări de bancnote şi monede(dacă nu patru). Noi am râs la bancuri cu Bulă. Noi am fost primii care au auzit-o pe Andreea Esca la Pro TV . Noi suntem cei care mai ţinem minte emisiunea “Feriţi-vă de măgăruş” sau “Abracadabra”.

Suntem o generaţie de învingători, de visători, de “first-timers”. Daca citeşti şi ai căzut măcar un pic pe gânduri, eşti de-al nostru! Distribuie prietenilor pe care poate i-ai uitat sau n-ati mai vorbit de mult, să îşi aducă aminte şi ei.

5 3 Voturi
Evaluare Articol
Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și la prieteni tăi!
Abonare
Notifică despre
guest

3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Păreri în linie
Vezi toate comentariile
Ionela Sepa
Ionela Sepa
3 ani în urmă

Haha… ce de amintiri frumoase. Generatiile din ziua de astazi parca sunt rupte de realitate. Nu au nici o idee cum sa supravietuiasca in caz de se intampla ceva. Nici macar nu stiu ca cartoful creste in copac :)) Si cand ma gandesc ca intr-o zi ei vor lua decizii pentru noi imi vine sa auuuuwww. :))

Danut Hintariu
3 ani în urmă
Răspuns pentru  Ionela Sepa

Asa este din pacate. Dar sa nu judecam prea devreme, inca este timp si lucrurile pot lua o intorsatura neasteptata.

Daniela Vicky
Daniela Vicky
3 ani în urmă
Răspuns pentru  Danut Hintariu

Putine sanse si cam slabe sa se intoarca roata in asa maniera sa ne faca sa ramanem uimiti. Este doar o opinie personala dezvoltata de-a lungul timpului analizand realitatea.