Nu ai folosit niciodată un Mac înainte? Iată ce trebuie să știi. Utilizarea unui Mac nu este dificilă. De fapt, sunt considerate în general mai ușor de utilizat decât PC-urile Windows. Dar dacă nu ați folosit niciodată unul până acum, atunci există o curbă de învățare, mai ales dacă sunteți obișnuit cu Windows.
În acest ghid pentru utilizatorii de Mac, vom acoperi toate elementele de bază de care aveți nevoie pentru a începe. De la găsirea în sistemul de operare până la depanarea oricăror probleme.
Dacă treceți de la Windows la Mac
Microsoft Windows a fost sistemul de operare dominant timp de zeci de ani. Astăzi, deține încă aproximativ 87% din piață. Dar și Mac-urile au o mulțime de urmăritori, așa că mulți utilizatori de Windows pot cumpăra în cele din urmă o mașinărie Apple.
Hardware standard, totul realizat de Apple

Microsoft acordă licențe Windows producătorilor de computere și le vinde persoanelor fizice. Deci, este conceput pentru a rula pe hardware produs de mai multe companii diferite. Apple face lucrurile cu totul diferit. Nu vinde macOS nimănui, așa că rulează doar pe computerele pe care Apple însuși le produce.
Există câteva dezavantaje, dar un mare plus este compatibilitatea. Deoarece software-ul și perifericele Mac trebuie să funcționeze doar cu un set mic de computere, este mult mai puțin probabil ca acestea să aibă probleme de compatibilitate decât PC-urile cu Windows.
Un alt sistem de operare
Calculatoarele Apple folosesc propriul sistem de operare, numit macOS, care înainte se numea Mac OS X. Bazat pe Unix, acesta este diferit de Windows atât în interior, cât și în exterior. Când înveți pentru prima dată cum să folosești un Mac, este un pic ca și cum ai începe un nou loc de muncă. Trebuie să aruncați o privire în jur pentru a afla unde sunt poziționate toate și ce fac.
Fără meniu Start
În Windows, puteți accesa multe dintre funcțiile computerului dvs. prin meniul Start. Și puteți deschide acel meniu folosind tasta Windows de pe tastatură. Dar nu există un meniu Start în macOS, așa că lucrurile sunt organizate diferit și nu aveți nimic asemănator cu tasta Windows. Interesant este că există suplimente terțe care adaugă un meniu Start la macOS, care ar putea merita verificat dacă într-adevăr nu poți trăi fără el.
Comenzi rapide diferite
Dacă veniți de la Windows, veți fi obișnuit să utilizați tasta Ctrl pentru majoritatea comenzilor rapide de pe tastatură, cum ar fi copierea și lipirea. În macOS, veți folosi tasta Command (Cmd) pentru majoritatea comenzilor rapide de pe tastatura Mac, care sunt fie o imagine a unui măr pe ea, fie un simbol al unei frunze de trifoi. Tastaturile Mac au și tastele Ctrl pe ele, dar nu fac același lucru ca în Windows. Au, de asemenea, tasta Opțiune (Opt) unde tastaturile Windows au Alt.
Găsește-ți drumul în jurul macOS
Unele dintre elementele de bază ale utilizării macOS sunt similare cu Windows. Ambele sunt interfețe vizuale bazate pe ferestre, operate de mouse și tastatură. Deschideți lucrurile făcând dublu clic pe ele. Faceți clic și glisați lucrurile în foldere. Există un coș de gunoi pentru fișierele șterse. Si asa mai departe. Dar există și unele diferențe mari.
Aici, ne vom concentra pe unele dintre elementele cheie ale macOS cu care va trebui să vă familiarizați dacă sunteți un începător cu Mac.
Docul

În partea de jos a ecranului, aveți macOS Dock. Acesta este un set de comenzi rapide către aplicațiile instalate pe Mac. Include aplicațiile cu care a venit Mac-ul dvs. și pe cele pe care le-ați instalat singur ulterior. Puteți face clic și trage pictogramele aplicației aici pentru a crea comenzi rapide. Și le puteți trage din nou pentru a șterge comenzile rapide (dar nu și aplicațiile în sine). De asemenea, le puteți rearanja pentru a le pune în ordinea care vi se potrivește cel mai bine. Faceți clic dreapta pe pictogramele Dock pentru a vedea mai multe opțiuni.
Spotlight

Aceasta este funcția de căutare macOS. Pe lângă căutarea pe Mac, Spotlight va căuta lucruri pe internet, în App Store și în diverse alte locuri. Accesați Spotlight făcând clic pe pictograma lupă din partea dreaptă sus a ecranului sau apăsați Cmd + Space. În fereastra de căutare Spotlight, începeți să introduceți ceea ce căutați și va începe să vă ofere sugestii pe măsură ce introduceți text.
Bara de meniu

În partea de sus a ecranului, veți găsi bara de meniu macOS. Acest lucru se va schimba, în funcție de aplicația pe care vă concentrați în prezent. Deci, dacă utilizați Safari, de exemplu, veți vedea opțiuni și setări pentru Safari. În extrema stângă, există o pictogramă Apple. Aceasta rămâne aceeași, indiferent de aplicația în care vă aflați și oferă comenzi rapide de sistem, precum și opțiuni de închidere, deconectare sau repornire. În partea dreaptă a barei de meniu se află zona de notificare, care include comenzi rapide către unele aplicații și setări, inclusiv wi-fi, data și ora.
Magazinul de aplicații

La fel ca iPhone-urile, Mac-urile vin cu propriul lor App Store. Marea diferență în macOS este că nu trebuie să-l folosești. Puteți descărca și instala aplicații de oriunde. Un avantaj major al utilizării App Store este că Apple controlează ceea ce este permis în el, astfel încât este mai puțin probabil să descărcați ceva care conține malware. Asta nu înseamnă că ar trebui să evitați complet alt software, dar aveți grijă de unde descărcați aplicațiile.
Monitor de activitate

La fel cum Windows are Managerul de activități, macOS are Monitor de activitate. Puteți găsi acest lucru în Aplicații > Utilități sau îl puteți deschide folosind Spotlight. Puteți vedea utilizarea memoriei, procesorului, energiei, discului și rețelei. Și puteți folosi Monitorul de activitate pentru a selecta procesele și a le forța să se închidă, ceea ce este util dacă aveți probleme cu o aplicație.
Safari

Acesta este propriul browser web al lui Apple, care este creat special pentru Mac-uri. Este bine acceptat în comunitatea de dezvoltare Mac, cu o mulțime de plugin-uri disponibile și este popular și printre utilizatori. Are tot ce v-ați aștepta de la un browser modern, inclusiv un mod de navigare privată. Totuși, nu trebuie să utilizați Safari dacă nu vreți. De fapt, dacă veniți de la alt sistem de operare, există motive întemeiate să rămâneți cu orice v-ați obișnuit. Cele mai populare browsere sunt disponibile pentru macOS, inclusiv Chrome.
Întreb-o pe Siri

Siri este asistentul vocal al Apple – același pe care îl folosește pe iPhone. Îi poți cere să facă tot felul de lucruri, de la deschiderea aplicațiilor până la căutarea lucrurilor pe internet. Pentru a deschide Siri, faceți clic pe pictograma Siri din dreapta sus a barei de meniu sau țineți apăsat Cmd + Space.
Aplicații

În macOS, aplicațiile dvs. sunt de obicei stocate în dosarul Aplicații. Spre deosebire de Windows, folderul Aplicații nu conține, în general, alte foldere. Acest lucru se datorează faptului că aplicațiile macOS sunt de obicei autonome, deci sunt reprezentate de o singură pictogramă, pe care faceți dublu clic pentru a rula. Este posibil ca unele aplicații să aibă nevoie de alte fișiere pentru a rula, care sunt stocate în alte părți ale Mac-ului dvs. În aceste cazuri, pot fi câteva fișiere rămase de tratat după ce ștergeți aplicația principală.
Preferințe de sistem

Acesta este practic ca Panoul de control al Windows. Aici puteți modifica setările sistemului și puteți controla modul în care funcționează Mac-ul dvs. Puteți ajunge la Preferințe de sistem în mai multe moduri, inclusiv făcând clic pe pictograma Apple din bara de meniu. Setările pe care le puteți modifica includ afișaje, Bluetooth, rețea, imprimante și așa mai departe. Există destul de puțin acolo, așa că merită să intri și să arunci o privire. Doar nu schimba nimic dacă nu ești sigur ce face. Nu ai folosit niciodată un Mac înainte? Iată ce trebuie să știi.
Configurarea unui nou Mac
Obținerea unui nou Mac este interesant. Dar înainte de a putea începe, există câțiva pași pe care trebuie să-i faci mai întâi. Să ne uităm la câteva aici.
Configurați internetul

Dacă utilizați un cablu Ethernet pentru acces la internet, trebuie doar să-l conectați în spatele Mac-ului dvs. ca de obicei. Pentru Wi-Fi, va trebui să vă configurați conexiunea. O modalitate de a face acest lucru este să accesați Preferințe de sistem > Rețea. Selectați Wi-Fi, apoi faceți clic pe Activare Wi-Fi. Acum utilizați meniul drop-down pentru a vă selecta rețeaua Wi-Fi și completați parola rețelei.
Schimbați direcția de defilare

S-ar putea să descoperiți când derulați cu mouse-ul, acesta merge în direcția opusă față de ceea ce vă așteptați. Puteți schimba direcția de derulare a Mac-ului accesând Preferințe de sistem > Mouse și deselectând Direcția de derulare: Natural. Dacă înveți cum să folosești un MacBook, vei găsi o setare similară în Preferințe de sistem > Trackpad, împreună cu alte opțiuni pentru acel hardware.
Personalizare vizuală

După cum v-ați putea aștepta, puteți schimba aspectul macOS. Puteți schimba fundalul desktopului, screensaver-ul și culoarea anumitor elemente din macOS. De asemenea, puteți comuta între modul deschis și cel întunecat. Căutați aceste setări în Preferințe de sistem. Cu puțin mai mult efort, vă puteți schimba și imaginea de autentificare.
Configurați-vă imprimanta

Conectarea imprimantelor la Mac este de obicei destul de ușoară, mai ales dacă imprimanta este deja conectată la rețea. Deschideți Preferințe de sistem > Imprimante și scanere. Faceți clic pe butonul plus și ar trebui să descoperiți că macOS este capabil să vă găsească automat imprimanta. Dacă vă conectați prin USB, atunci ar putea fi necesar să instalați un software suplimentar, dar chiar și acesta ar trebui să fie fără probleme. Nu ai folosit niciodată un Mac înainte? Iată ce trebuie să știi.
Pregătește-ți copiile de rezervă

Apple include destul de ușor software de rezervă în macOS. Numit Time Machine, poate fi setat să facă backup automat pentru Mac, așa că dacă ceva nu merge bine, puteți să vă reinstalați fișierele și aplicațiile exact așa cum au fost. Veți găsi setările în Preferințe de sistem. Time Machine poate fi un adevărat salvator de vieți, mai ales dacă sunteți un utilizator Mac pentru prima dată, care ar putea fi mai predispus să încurce lucrurile. Nu ai folosit niciodată un Mac înainte? Iată ce trebuie să știi.
Adăugați utilizatori
Nu vei fi singura persoană nouă care folosește noul tău Mac? Atunci poate doriți să configurați câțiva utilizatori noi. Fiecare veți putea să vă conectați la Mac și să aveți propriile aplicații și setări. Puteți adăuga utilizatori noi din Preferințe de sistem > Utilizatori și grupuri și puteți seta și schimba parolele de utilizator și aici. Puteți chiar să configurați utilizatori invitați, care au acces mai limitat.
Instalați securitatea cibernetică
Utilizarea unui Mac fără antivirus era o practică obișnuită, dar în prezent nu este recomandată. Există mult mai multe programe malware pentru macOS decât erau înainte, inclusiv ransomware. Este o idee bună să instalați o aplicație de securitate precum MacKeeper, care oferă protecție în timp real și scanări la cerere.
Bucură-te de utilizarea Mac-ului tău
Subiectele pe care le-am abordat în acest ghid al utilizatorilor Mac sunt doar vârful aisbergului. Cu cât înveți mai mult cum să-ți folosești Mac-ul, cu atât vei descoperi că poți face cu el tot mai multe lucruri. Acest ghid este doar un Mac și un MacBook 101, dar posibilitățile sunt nelimitate, așa că poate cel mai bun sfat pe care vi-l putem oferi este să vă bucurați de utilizarea Mac-ului. Explorează toate setările, verifică diferite aplicații și, cel mai important, distrează-te.