Solid State Drive – 10 motive pentru care să înlocuiești HHD-ul cu un SSD

By | 9 mai 2014

SSD Kingston

În urmă unui Upgrade pe care l-am făcut la Desktop datorită şi preţurilor ce sunt destul de acceptabile acum vreau să va zic şi vouă cele 10 motive pentru care să înlocuieşti HHD-ul clasic cu un SSD (Solid State Drive) la primul upgrade.

Iniţial când au ieşit acest tip de memoie erau destul de costisitoare şi nu mă gândeam că o să fac un asfel de upgrade prea curând pentru că în primul rând erau prea scumpe şi în al doi-lea rând pentru că aveau o durata de viaţă destul de limitată… nu mai ţin minte acum cât era durata lor de viaţă dar în fine… să o zicem pe aia dreapta nu erau “cu mult mai bune” decât cele mecanice.

Cu timpul ele au devenit mai bune și mai durabile în timp iar concurenţă a făcut că să scadă şi preţurile, în momentul de faţă cel mai bun, durabil în timp şi mai stabil SSD cu un raport bun calitate/preţ sunt cele de la Kingston şi anume cel de 120Gb care costă în momentul de faţă numai 57,90 de euro. Sunt şi de dimensiune mult mai mari dar cu cât este mai mare cu atât începe să devină mai instabil deoarece tehnologia folosită este relativ nouă şi încă este în dezvoltare.

Acum să vedem care sunt cele 10 avantaje ce le aduce un SSD faţă de un HHD clasic.

  1. Viteză mult mai mare, se poate zice că viteză de acces a fişierelor şi a aplicaţiilor este punctul forte al SSD-urilor. Fişierele şi aplicaţiile se vor deschide aproape instantaneu, se simte aşa de tare încât este de parcă ţi-ai fi schimbat calculatorul cu totul. Bineînţeles ca să ai şi o configuraţie a calculatorului care să îi permită să lucreze la asemenea performanţe. În cazul meu am obţinut o viteză de 150MB/s faţă de 30-35MB/s la scriere şi la citit 260MB/s faţă de 70 MB/s. Alt punct forte este că calculatorul va porni şi se va opri mult mai rapid, la mine pornirea sistemului Windows 8 se face în doar 5 secunde, iar antivirusul nu mai poate de fericire fiindcă poate scana foarte rapid fişierele noi.
  2. Rezistență crescută la șocuri. În cazul laptopurilor fiind portabile sunt expuse căzăturilor, mi să întâmplat şi mie o dată dar a scăpat nevătămat că prin minune vechiul HHD. SSD-urile oferă laptopurilor o rezistenţă mult mai mare la şocurile fizice decât HHD-urile clacice pentru că nu au părţi sau componente în mişcare.
  3. Fiabilitate crescută. În momentul lansării primelor SSD-uri pe piață s-au întâlnit probleme de fiabilitate, ei bine acum cele care sunt mai noi au MTBF (timpul mediu între defecțiuni) mai mare sau egal decât cel al HHD-urile clasice.
  4. Nu are nevoie de Defragmentare. Defragmentarea devine inutilă cu SSD-urile… nu mai este necesară fiindcă fragmentarea fișierelor nu mai influențează timpul de acces. Ne luăm adio de la defragmentare!
  5. Consumul redus de curent electric. În cazul unui laptop bateria va ține mai mult cu 10-30 de minute în funcție de cât consumă și alți consumatori.
  6. Dimensiuni mai mici. Din acest punct de vedere este mai vizibil în cazul ultrabook-urilor. SSD-urile fiind mai mici ajută la obținerea unui profil foarte subțire al acestora, ceia ce nu ar putea fi obținut folosind un HHD clasic datorită componentelor mecanice ce nu pot fi micșorate la nesfârșit.
  7. Greutate redusă. Este și acesta un aspect pozitiv care îl aduc SSD-urile, cu toate că nu este chiar atât de sesizabil în cazul laptopurilor… dar facând mai de aproape o comparație cu clasicele HHD-uri de Desktop (3.5) un SSD cântărește mai puțin cu aproximativ 300 de grame.
  8. Rezistență mai mare la câmpurile magnetice. Datorită faptului că stocarea datelor pe HHD-ul clasic se face electromagnetic, apare o sensibilitate crescută a acestora la câmpurile magnetice, de exemplu daca pui boxe mai mari langa Desktop poți avea probleme de funcționare datorită câmpului electromagnetic generat de acesta. SSD-urile sunt mai rezistente din acest punct de vedere decât HHD-urile clasice, așadar puteți pune boxele lânga Desktop doarece aceste nu mai sunt o problemă.
  9. Temperatură de funcționare mai mare. SSD-urile funcționează fără bătăi de cap care sa ne afecteze performanța la temperaturi între 0-70 de grade Celsius spre deosebire de 0-60 grade în cazul HDD-urilor clasice. Acest aspect este foarte important pentru cine este Gamer sau pentru cine rulează programe foarte grele cum ar fi Autocad. Cele 10 grade Celsius nu sunt foarte importante dacă ești utilizator obișnuit, dar sa nu uităm ca în cazul laptopurilor temperatura crește ușor până la aceste valori.
  10. Zgomot și vibrații insesizabile. HHD-urile clasice fac zgomot și transmit vibrații carcasei calculatorului pentru că au componente mecanice ce se mișca. Bine în cazul unui calculator se poate adapta un amortizator pentru hard-disk, dar ca utilizator de laptop nu prea ai ce face pentru a izola vibrațiile și zgomotul. Mai ales ceia ce mă sotea din minți și pe mine este că seara, când e liniște, zgomotul produs de HDD este destul de deranjant, această problemă nu mai există dacă folosești un SSD deoarece este solid și fără parți în mișcare.

Bineînțeles aceste discuri SSD au şi unele dezavantaje dar care nu sunt prea importante dacă ştim cum să ne gestionăm datele din calculator.

Şi anume unul şi cel mai mare dintre dezavantaje este că în cazul în care se strică… datele sunt mai greu de recuperat dar nu imposibil, recuperarea datelor de pe un asfel de disc se poate face într-un centru specializat şi de cele mai mult ori se pot recupera 100% din date în cazurile fericite în care plăcuţele de memorie nu sunt prăjite.

Se poate evita o asfel de problema foarte uşor pe care o folosesc şi eu, şi anume… am SSD doar pentru sistem şi programele instalate în sistem iar pentru date am încă un HHD clasic de 500 GB în acest mod sunt sigur că nu pierd nimic.

Şi cam atât despre SSD pentru moment, mai mult voi zice cu altă ocazie în alte articole… cert este că merită să faci un asfel de upgrade pentru că creşte vizibil porformanta calculatorului sau laptopului, degeaba ai procesor ce poate face mii de operaţiuni pe secundă sau net de mare viteză dacă HHD-ul nu face faţă să scrie şi să redea informaţiile. Solid State Drive – 10 motive pentru care să înlocuiești HHD-ul cu un SSD te-am convins?

Care este părerea ta față de noile hard-uri SSD?

View Results

Loading ... Loading ...
0 0 Voturi
Evaluare Articol
Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și la prieteni tăi!
 • 1
  Share
Abonare
Notifică despre
guest
0 Comentarii
Păreri în linie
Vezi toate comentariile